Domácí sušené maso

18. října 2017 v 11:15 | Monča |  Recepty
Ahojky. Dnes jsem si pro Vás připravila recept na domácí sušené masíčko. Tuhle dobrotu jsme s přítelem zkoušeli poprvé před 2 dny a bylo to výborné. Chutné, docela i zasytí a je plné důležitých látek pro tělo. Já třeba ráno po cestě na autobus snědla 5 kousků a cítila jsem, jak mi to dodalo energii. No, a jelikož tohle byl náš první pokus, dělali jsme čisté maso, jen osolené. Samozřejmě ho můžete naložit do nějaké čalamády, je to čistě na vás, co vám chutná.

Co budeme potřebovat?
vepřové maso (asi je jedno jaké, my měli plec a množství taky záleží na vás)
sůl/marináda
špejle

Maso si důkladně očistíme od tuku a rozporcujeme na menší díly. Opravdu tam nesmí zůstat (skoro) žádný tuk, aby se nám maso dobře prosušilo. Očištěné maso nakrájíme na tenké nudličky/kousky/plátečky. My dělali takové nudličky, delší, ale skoro průsvitné cca 2mm. Samozřejmě záleží, jak a jestli si maso rozporcujete. Kousky napichujeme na špejle (ideálně podobné velikosti k sobě), osolíme/namarinádujeme. Špejle vložíme do trouby na mřížku tak, aby maso viselo dolu, kde už budeme mít připravený plech, do kterého bude kapat omastek. Troubu zapneme na 90 - 100 stupňů a pustíme horkovzduch (bez toho to neuděláme). Na tuto teplotu maso děláme cca 2 -3 hodiny. Po té ztlumíme na 65 - 75 stupňů a děláme další cca 2 hodiny. Maso musíme kontrolovat, aby se nepřesušilo. Menší kousky budou dřív jak ty větší. No a koukáme i na tvar, barvu. No a pak stačí už jen sundat ze špejlí a mlsat.

Dobrou chuť.

Monča
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama